Хүний биед ХОРТОЙ ХООЛ ХҮНС
Г.Золбаяр
Үйл явдал
/
2023-04-16
Эрдэмтдийн судалгаагаар хавдрын өвчин үүсгэгч шалтгаануудын 5-10 хувь нь дотоод хүчин зүйлээс буюу удамшил, даавар, дархлааны өөрчлөлтөөс шалтгаалж, үлдсэн 90-95 хувь нь гадаад хүчин зүйл буюу хүмүүсийн өөрсдийн дадал, амьдралын буруу хэвшлээс шалтгаалдаг нь тогтоогджээ.

Зохисгүй хооллолт, архи, тамхи хэрэглэдэг эсэх, газар зүйн аль бүсэд амьдарч, хэр хортой, бухимдалтай нөхцөлд ажиллаж байгаа эсэх, халдварт өртөмтгий байдал гэх мэт гадаад хүчин зүйлүүдийн дотроос зохисгүй хооллолт хамгийн өндөр хувьтай байгаа нь анхаарууштай. Эрдэмтдийн судалгаанаас үзэхэд ихэнх хоол хүнс биед хортой болж, хоол хүнсэндээ юу хэрэглэх, эрүүл мэндэд юу хоргүйг тодорхойлоход хэцүү болоод байна. Ингээд та бүхэнд хамгийн хортой есөн төрлийн хоол, хүнсний  жагсаалтыг танилцуулъя. Магадгүй та эдгээр бүтээгдэхүүнүүдийг өдөр тутам хэрэглэдэг байхыг үгүйсгэхгүй.

Шарсан төмс

No description available.

Бүх шарсан төмсөнд акриламид гэх аюултай бодис агуулдаг. Энэхүү бодис ходоод, хөх, түрүү булчирхай, шулуун гэдэсний хорт хавдрын эрсдлийг нэмэгдүүлдэг. Баримт нь төмс хадгалах үед аажмаар хүчтэй хүчтэй "соланин" арьсан дор хуримтлагддаг. Энэ бодисыг жишээлбэл ургийн гажиг үүсгэж болох хамгийн хүчтэй тератоген гэж үздэг. Тиймээс жирэмсэн эмэгтэйчүүдэд төмс маш болгоомжтой хэрэглэхийг зөвлөж байна. Түүгээр ч барахгүй өвлийн улиралд удаан хадгалагдах үед хальсны давхаргыг аль болох зузаан хальслахыг зөвлөж байна. Шарсан төмс (шарсан төмс, хөдөөгийн хэв маяг), чипс их идэхгүй байхыг хичээгээрэй. Төмс дэх цардуулын агууламж өндөр байдаг тул иод нь биед шингэдэггүй. Тиймээс бамбай булчирхай зовж эхэлдэг бөгөөд үүн дээр үндэслэн өвчин үүсдэг (гипотиреодизм, онкологийн өвчин).Төмс нь нүүрс ус ихтэй тул бусад илчлэгийн агууламжаас бараг 2-3 дахин их илчлэг ихтэй байдаг. Тиймээс илүүдэл жинтэй хүмүүс төмс донтохоо хязгаарлах ёстой.

Түргэн хоол  /хотдог, бургер/

No description available.

Түргэн хоол нь хортой гэдгийг хүн бүхэн сайн мэддэг. Гэхдээ яг юу вэ? Бүгд биш. Түргэн хоолны газрын зочломтгой хананд биднээс юу идэхийг хүсдэгийг ойлгохыг хичээ. Ийм байгууллагуудын уламжлалт хүрээ нь хэт их өөх тос, элсэн чихэр, давс агуулсан эрчим хүчээр баялаг хоол хүнснээс бүрддэг. Гэхдээ биед хэрэгтэй шим тэжээл, витаминууд - хэтэрхий бага. Салат, сэндвич, коктейль, шарсан төмсний орц зэргээс бүрдсэн түргэн хоолны сүлжээнд үдийн хоол 1590 ккал. Орчин үеийн суурин хотын оршин суугчдын хувьд энэ нь илчлэгийн хоногийн хэрэгцээний 100 хувь хүртэл байж болно.

Муу чанарын хиам

No description available.

Эдгээр бүтээгдэхүүнийг хийх явцад мах маань үхлийн аюултай эд болж хувирдаг ажээ. Долоо хоногт ганц ч юмуу аль болох цөөхөн хэрэглэх шаардлагатай ажээ. Хиам гоё амттай, хүмүүс баярын ширээнд байх ёстой бүтээгдэхүүн гэж ойлгодог. Анх Герман, баруун Европын орнуудад үүссэн бөгөөд гэрийн нөхцөлд нитритгүй хийж иржээ. Гэтэл одоо үйлдвэрийн хиамны найрлагад 2-4, заримд нь 7-8 төрлийн Е кодтой химийн нэмэлтүүд орж байна. Үйлдвэрийн нөхцөлд хиаманд амт, үнэр, өнгө, хадгалалт, бие байдал зэргийг хангахын тулд химийн нэмэлтүүдийг нэмэхээс өөр аргагүй болж байна. Бид химийн нэмэлттэй бүтээгдэхүүнээс дэлхий нийтээрээ зугтах боломжгүй болжээ.

Бэлэн хоол / гоймон/

No description available.

Бэлэн гоймон идсэний дараа бидний ходоодонд задрал явагдаж, ердөө 2 цагийн дараагаас эхлэн хоол боловсруулах эрхтний хэвийн ажиллагаа алдагдаж, ачаалал өгч эхэлдэг байна. Бидний өдөр тутамдаа идэж байгаа ихэнхи хүнснүүд тэр дороо задарч, удалгүй ходоодонд шингэн, үлдэгдэл хэсэг нь ялгадас болон гадагшилдаг бол, гоймонгийн биед шингэх, задрах үйл ажиллагаа маш удаан явагддагийг олж мэдсэн байна. Ходоодонд удаан байна гэдэг нь, түүнээс шим тэжээл авахгүй, харин ч эсрэгээрээ ходоодыг өмхийрүүлэн, биеийг тэр чигт нь хордуулдаг гэсэн үг юм. Давс хэт их, үжилээс хамгаалсан бодис, амт, үнэр оруулагч орсон учраас элгийг гэмтээдэг. Зөвхөн илчлэгтэй. Шим тэжээл байхгүй.

Бэлэн нэмэлт соусууд

No description available.

Соусыг шингэн хоол амтлагч гэж хэлж болно. Энэ нь хоолонд болон зуушанд тохиромжтой.  Хоолыг олон янзаар хийх сонголтыг олгодог бөгөөд  үзэмж оруулж амттай болгодог. Уг барааг үйлдвэрлэгч үйлдвэрүүд амттай болгохын тулд орцонд нь байгалийн гаралтай юу ч хийдэггүй гэнэ. Улмаар энэ нь таваг хоолны калорийн 60%-г эзлэх зүйл болдог аж.

Чихэр, Шоколад

No description available.

Чихэрнээс эхлүүлээд бялуу хүртэл маш олон төрлийн амттаны гол орц нь элсэн чихэр ажээ. Хэрвээ амттан идэхийг хүсвэл зөгийн бал ч юм уу эсвэл хар шоколад хэрэглэхийг зөвлөж байна. Шоколаданд глюкоз (чихэр), сүү ордог тул өндөр илчлэгтэй хүнс юм. “Шоколад”-ны нүүрстөрөгч нь хурдан шимэгдэж, мөн хурдан шингэдэг. Харин илүүдэл нь биенд өөх  болон “хуримтлагддаг”. Шоколад, чихэр хийхэд ордог какао нь нянгийн эсрэг үйлчилгээтэй учраас шүд хорхойтох аюултай тэмцдэг байна. Харин сүүтэй шоколаданд чихэр их ордог тул шүдний бүрхүүлийг гэмтээдэг билээ.

Газтай ундаа

No description available.

Бодоод үз — энэ бол зүгээр хий болон өнгө оруулагчтай ус юм. Зөвхөн өнгө оруулагч ба хий! Фосфорын хүчил, нүүрс хүчил агуулдаг учраас биед буй кальцийг ихээр авч оддог. Ясыг сийрэгжүүлж хэврэг болгоно. Чихэр ихтэй учраас уусны дараа цатгалан мэдрэмж төрүүлж, жинхэнэ хэрэгцээтэй хоол идэхэд саад болдог.

Попкорн

No description available.

Түрхэн зуурын хорхойгоо дарахын тулд богино долгионы зуухад болгосон эрдэнэшиш идэж элэг, нойр булчирхайн хорт хавдрын эрсдэлд ормоор байна гэж үү? Эрдэнэшиш буюу попкорны найрлагад хүний биед хэрэгтэй ямар ч амин дэм байдаггүй аж. Мөн амьтан дээр туршилт хийхэд уг бүтээгдэхүүн нь элэг, төмсгөнд нөлөөлж улмаар нойр булчирхайн хавдар үүсгэжээ. Богино долгионы зууханд попкорныг бэлдэх явцад энэхүү химийн бодис нь ууршин шингэснээр жилийн турш хүний биед хуримтлагдаж, эрүүл мэндэд муугаар нөлөөлөх аюултай юм. Гэхдээ та попкорноос татгалзаж чадахгүй бол хайруулын тавган дээр хайрч идэх нь хор уршиг арай багатай

Архи, дарс

No description available.

Архи, согтууруулах ундаа нь тамхины дараа хорт хавдар үүсгэх хоёр дахь шалтгаан болж байна. Архи, согтууруулах ундааны хэт их хэрэглээ нь тархины цус харвалт, гэнэтийн үхэлд хүргэх аюултай. Архи амны хөндий, залгиур, төвөнх, улаан хоолой, элэг, бүдүүн, шулуун гэдэс, хөхний хорт хавдрын эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг. Архи биед орсны дараа шартуулах шинж өгдөг ацетальдегид болон хувирдаг ба энэ нь эсийн удамшлын мэдээлэлд засаршгүй гэмтэл үүсгэсээр байдаг. Мөн архи уух үед эстрогены хэмжээ нэмэгддэг учраас хөхний хорт хавдар тусах эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг. Хүмүүсийн эрүүл мэндээр хангалттай ашиг хийдэг боловч эргээд тэр хохирсон хүмүүст ямар нэгэн хэлбэрээр туслах тухай боддоггүй юм байна.

Сэтгэгдэл:
Таны IP: (18.116.43.36)
АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд https://www.ulsturch.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.