Халдваргүйжүүлэлт хэрхэн хийх вэ
Үйл явдал
/
2020-02-09

Нийслэлийн Эрүүл мэндийн газраас гэр орон, аж ахуйн нэгж, албан байгууллага болон үйлчилгээний байгууллагад халдваргүйжүүлэлт хэрхэн хийх тухай зөвлөмжийг хүргэж байна.

1. ӨРӨӨНИЙ ДОТОР АГААРЫГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:

  • ​Байгалийн агааржуулалт болон механик агааржуулалтыг хэрэглэж болно. Өдөрт 2-3 удаа 10-15 минут цэвэр агаарыг оруулж, сэлгэлт хийх.
  • Хэрэв цонх нээхэд тохиромжгүй бол доторх агаарыг өдөрт дор хаяж 1-2 удаа халдваргүйтгэнэ.
  • Агаар цэвэршүүлэгч төхөөрөмж ашиглаж болно.
  • Хэт ягаан туяаг ашиглаж агаарыг халдваргүйжүүлж болно. (Анхааруулга: хүнгүй үед хэрэглэх ёстой), суурилуулах хэмжээ 1.5W / м –аас багагүй, өндөр нь 1.8м ~ 2.2м, хугацаа дор хаяж 30 минут хэт ягаан туяаг асаана.
  • Хэрэв төвлөрсөн агааржуулалтын систем ашигладаг бол агааржуулалтын системийг тогтмол цэвэрлэж халдваргүйжүүлэлт хийнэ.
  • Өдөр тутмын цэвэрлэгээнд 0,06% жавелион, 3% ус төрөгчийн хэт ислийн уусмалыг хэрэглэж болно. 

2. ҮЙЛЧИЛГЭЭНИЙ АЖИЛТНУУД ГАР ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ:

  • Үйлчилгээний ажилтнууд гар халдваргүйжүүлэлтийг тогтмол сайн хийнэ.
  • Хэрэв та өндөр эрсдэлтэй бүсэд ажиллаагүй бол "Эмнэлгийн ажилтнуудад зориулсан гар угаах, халдваргүйжүүлэх заавар" (WS / T313-2019) зургаан шатлалт гар угаах аргын дагуу ус, саван, гар халдваргүйжүүлэх бодис ашиглан гарын ариун цэврийг сахина.
  • Харин гар бохирдуулагч зүйлд хүрсэн бол 0.5% иодын уусмал, 75% спиртийг ашиглаж халдваргүйжүүлнэ.
  • Уусмалаар 1-3 минутаар 2 удаа арчих, мөн хлор, устөрөгчийн хэт исэл агуулсан нэг удаагийн гар ариутгагч бодис хэрэглэж, өөрөөр нь хатаана.

3. ХӨЛ ХӨДӨЛГӨӨН ИХТЭЙ ОЛОН НИЙТИЙН ГАЗАРТ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ

  • Өдөрт багадаа 2-3 удаа хаалганд ойрхон байгаа объектууд, шал, хаалганы бариул, ширээ, сандал зэрэг бүх гадаргууг халдваргүйжүүлнэ.
  • Халдваргүйжүүлэлтэд хлор агуулсан бодисуудыг хэрэглэнэ. (250-500 мг/л хлор агуулсан хлорын бодис эсвэл 100 мг/л хлорын давхар ислийг агуулсан халдваргүйтгэлийн бодис)
  • Хлорын агуулсан халдваргүйжүүлэгч уусмалаар арчиж 15-30 минутын турш халдваргүйжүүлнэ.
  • Угаалгын өрөөний шал, ханыг 15-30 минутын турш 500 мг/л хлор байхаар тооцон халдваргүйтгэлийн уусмалаар шүрших эсвэл арчина.
  • Бохирдуулагч ихтэй цус, бөөлжис, ялгадас зэрэг биологийн шингэнийг халдваргүйжүүлэхдээ  халдваргүйжүүлэх бодисын тунг зохих хэмжээгээр нэмэгдүүлж болно.

4. НИЙТИЙН ХООЛНЫ ГАЗАРТ ХЭРЭГЛЭХ ХООЛНЫ САВ, ХЭРЭГСЛИЙГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:

  • Нийтийн хоолны газарт хэрэглэх хоолны сав хэрэгслийг халдваргүйжүүлэхдээ, угаалга халдваргүйжүүлэлтийн нийтлэг заавар журмын дагуу хийж гүйцэтгэнэ.

    ДАХИН АШИГЛАХ ХООЛНЫ САВ ХЭРЭГЛЭЛИЙГ УГААЖ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:

  • Хүнсний бүтээгдэхүүнийг шууд импортлох зорилгоор хоол хүнс (ундаа)-ний багаж хэрэгсэл, савыг төвлөрсөн байдлаар ариутгана.
  • Савыг давтан ашиглахдаа 15 минутын турш буцалгаж халдваргүйтгэж, эсвэл уурын ариутгал халдваргүйжүүлэлтийг ашиглан төвлөрсөн байдлаар халдваргүйжүүлнэ.
  • 250 мг/л хлор агуулсан ариутгагч, 50-100 мг/л хлорын давхар ислийг агуулсан ариутгалын уусмалд дэвтээж ариутгана.
  • Ариутгаснаас хойш 15-30 минутын дараа усаар сайтар угаана.
  • Дахин бохирдохоос сэргийлж цэвэр саванд битүүмжлэн хадгална.

5. НИЙТИЙН ХУВЦАС, ОР ДЭРНИЙ ХЭРЭГСЛИЙГ "НЭГ ЗОЧИН-ШИНЭЭР СОЛИХ-ЦЭВЭРЛЭХ"

  • Нийтээр хэрэглэх хувцас, цагаан хэрэглэлийг тухай бүр нь сольж хэрэглэнэ.
  • Өдөр тутам хувцсыг сайтар угааж, нийтийн, хувцас хэрэглэл, цагаан хэрэглэлийг угаахдаа хооронд нь холихгүй, тус тусад нь угаана.
  • Байгалийн агаарт хатааж болно.
  • Халдвар авсан гэж сэжиглэж байгаа тохиолдолд халдваргүйжүүлэлтийн арга хэмжээ авч болно.
  • 15-30 минут буцалгах, 250 мг/л хлор агуулсан халдваргүйтгэх уусмалаар халдваргүйжүүлнэ.
  • 30 минутын дараа цэвэр усаар сайтар зайлж хатаана.

6. НИЙТИЙН БИЕ ЗАСАХ ГАЗРЫГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:

  • Нийтийн бие засах газрыг өдөр бүр халдваргүйжүүлэх шаардлагатай,
  • Гар угаах хэсэг, ариун цэврийн өрөөний суултуурыг өдөр бүр цэвэрлэж, халдваргүйжүүлнэ.
  • Цэвэрлэгээний алчуур, шүүрийг өдөрт 1-2 удаа халдваргүйжүүлэх шаардлагатай бөгөөд тэдгээрийг 500 мг/л хлор агуулсан уусмалаар норгож, 30-аас 60 минутын турш халдваргүйжүүлсэний дараа цэвэр усаар угааж хатаана.

7. НИЙТИЙН ТЭЭВРИЙН ХЭРЭГСЛИЙГ ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭХ:

  • Ердийн нөхцөлд гараж, автомашин, автомашины бүхээгний агааржуулагчийг нээж цэвэр агаар оруулж агаарын урсгалыг солилцуулна.
  • Агааржуулалтыг тогтмол хийнэ.
  • Шаардлагатай бол агаар ариутгагч эсвэл химийн ариутгагч бодис ашиглаж болно.
  • Химийн ариутгалын бодисыг бага эзэлхүүнтэй шүршигч багаж ашиглан 100 мг/л хлорын давхар исэл буюу 3% устөрөгчийн хэт ислийн ариутгалын уусмалаар халдваргүйжүүлнэ. 1 м–д 20 мл халдваргүйжүүлэх бодис орохоор тооцно.
  • 30-аас дээш минутын хугацаагаар халдваргүйжүүлнэ.
  • Гадна, дотно хэсэг, хаалганы бариул, ширээ, сандал, түшлэг, зорчигчийн бариул зэрэг бусад бүх гадаргууг 250-500 мг/л хлор агуулсан халдваргүйжүүлэх бодис болон 100 мг/л хлорын давхар ислийн халдваргүйжүүлэх уусмал шингээсэн алчуураар арчина.

8. ЭРҮҮЛ  МЭНДИЙН БАЙГУУЛЛАГУУДАД ХАЛДВАРГҮЙЖҮҮЛЭЛТ ХИЙХ:

  • Эрүүл мэндийн байгууллагууд нь ЭМС-ын 2019 оны  “Заавар батлах тухай”  А/537 дугаар тушаалын дагуу халдваргүйтгэл, орчны цэвэрлэгээ, үйлчилгээг хийнэ.

Эх сурвалж: Нийслэлийн эрүүл мэндийн газар

 
 
Сэтгэгдэл:
Таны IP: (3.145.35.247)
АНХААРУУЛГА: Уншигчдын бичсэн сэтгэгдэлд https://www.ulsturch.mn хариуцлага хүлээхгүй болно. Манай сайт ХХЗХ-ны журмын дагуу зүй зохисгүй зарим үг, хэллэгийг хязгаарласан тул Та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын эрх ашгийг хүндэтгэн үзнэ үү.